Vaste beugels

Vaste beugels bestaan vaak uit brackets die op de tand gezet worden en kunnen dus niet zelf uitgenomen worden.
Slotjes, een herbstbeugel, en botschroefjes zijn een paar voorbeelden van vaste beugels.

  • Slotjesbeugel
  • Slotjesbeugel

    Een vaste beugel, ook wel slotjesbeugel genoemd, zet je tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar recht. Op je tanden en kiezen worden brackets (slotjes) geplakt. Door de slotjes wordt een metalen draad gespannen. Deze draad zorgt ervoor dat je tanden en kiezen recht komen te staan. Meestal krijg je bij slotjes ook elastiekjes die je dag en nacht draagt. Bij sommige slotjes worden de metalen draden niet vastgehouden door elastiekjes, maar door een metalen klepje. Deze brackets noemen we ‘self-ligating’.

    Witte slotjes
    Brackets (slotjes) zijn meestal van metaal gemaakt. Het is ook mogelijk om witte slotjes van keramiek te laten plaatsen. Deze slotjes zijn wel wat kwetsbaarder en iets duurder.

    Hulpmiddelen
    Soms moet je bij een slotjesbeugel extra hulpmiddelen gebruiken om tanden, kiezen en kaken op de juiste plaats te krijgen. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld botschroefjes, Forsus (correctieveren), een palatinale boog of een linguale boog. Zie voor uitleg over deze beugels de betreffende onderwerpen.

  • Spinbeugel
  • Spinbeugel

    Een Hyrax (spinbeugel) wordt gebruikt wanneer je bovenkaak te smal is ten opzichte van je onderkaak. De Hyrax maakt je bovenkaak breder. Het verbreedt de bovenkaakboog door het oprekken van de groeinaad in de bovenkaak.

    De beugel zit vast aan ringetjes om je kiezen. In de beugel zit een schroefje dat gedurende een bepaalde periode elke dag een klein stukje aangedraaid wordt. Zo duwt de beugel je tanden en kiezen naar buiten. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Er ontstaat meer ruimte in je mond, wat het trekken van tanden en kiezen vaak voorkomt.

  • Botschroefjes
  • Botschroefjes

    Botschroefjes zijn kleine schroefjes die in je kaak worden vastgezet. De schroefjes vormen een houvast (een ankerpunt) tijdens je behandeling. Dit ankerpunt wordt gebruikt om tanden en kiezen naartoe te trekken of vanaf te duwen.

    De botschroefjes combineer je meestal met een slotjesbeugel. Na het plaatsen van de botschroefjes wordt de vaste beugel aangepast aan het nieuwe ankerpunt. Meestal met elastiekjes of speciale veertjes.

  • Correctieveren
  • Correctieveren

    Forsus (correctieveren) zijn veren die een overbeet verhelpen door de onderkaak naar voren te plaatsen. Correctieveren duwen je ondertanden wat naar voren en je boventanden iets naar achteren.

    De correctieveren bestaan uit twee delen. Het ene deel is de veer zelf, die aan de bovenkant van de slotjesbeugel vast zit. Het tweede deel is het duwstaafje dat in de veer schuift. Het duwstaafje zit aan de onderkant van de slotjesbeugel vast. Zo ontstaat een lichte kracht op je kaken en tanden, en groeien deze langzaam in een goede stand.

    Correctieveren worden gebruikt in combinatie met een slotjesbeugel.

  • TPA (Transpalatinal Arch)
  • TPA (Transpalatinal Arch)

    Met een palatinale boog (TPA) wordt je bovenkaak licht verbreed, of worden je grote kiezen in de juiste stand gedraaid. Een palatinale boog bestaat uit een draad die dwars over het gehemelte loopt. Deze draad is vastgemaakt aan twee ringetjes. De ringetjes zitten om je grote kiezen in de bovenkaak. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan.

Waar vind je ons?

Orthodontistenpraktijk OrthoMere vindt u in Gezondheidscentrum Homerus in het Homeruskwartier in Almere Poort. De praktijk ligt centraal, met verschillende basis- en middelbare scholen in de directe omgeving.

Orthodontistenpraktijk OrthoMere is goed bereikbaar met de fiets, met het openbaar vervoer en met de auto. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.
Dat maakt OrthoMere niet alleen uitstekend bereikbaar voor iedereen uit Almere, maar ook voor inwoners van Naarden en Muiderberg.

Wij bezorgen u de mooiste glimlach

Schrijf u in of maak een afspraak