Ortho-EHBO

Ortho-EHBO

Heeft u problemen met uw beugel of heeft u pijnklachten?
U kunt op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur bellen naar Orthodontistenpraktijk OrthoMere.

Is de praktijk gesloten?
Probeer altijd eerst onze tips voor ortho-EHBO. Vaak kunt u het probleem (tijdelijk) zelf verhelpen.

Heeft u buiten openingstijden last van ernstige (pijn)klachten die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag? Bel dan de Mondzorg Poli via 036-3035290. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.

 

Ortho-EHBO algemeen

De tanden doen pijn.
Is de beugel net geplaatst of zijn er nieuwe draden geplaatst? Dan zijn de tanden een paar dagen gevoelig. Meestal gaat dat binnen drie tot zeven dagen over.

De kaken doen pijn.
De kaken komen door de beugel in een andere stand te staan. Dat veroorzaakt de eerste dagen soms spierpijn in de kaken. De spierpijn kan aanvoelen als lichte hoofdpijn. Duurt de pijn langer dan drie weken? Neem dan contact met ons op.

 

Ortho-EHBO voor vaste beugel

Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong.
Bedek het prikkende deel van de beugel met een bolletje was of suikervrije kauwgom. Steekt er nog een stukje uit? Knip het uitstekende deel zelf af met een sterk nagelknippertje. Of verbuig het draadje, zodat het geen last meer geeft. Blijft de beugel irriteren en duurt de volgende afspraak langer dan een week? Bel ons dan om te vragen of het nodig is om eerder langs te komen.

Er zit bij een vaste beugel een slotje (bracket) los.
Stoort het niet erg? Laat het dan zo zitten. Bel wel altijd tijdens openingstijden naar de praktijk om te melden dat een slotje los is geraakt. Ook als je dezelfde dag een afspraak hebt.
Stoort het wel? Doe er dan een bolletje was (of suikervrije kauwgom) op en bel tijdens openingstijden voor een afspraak.
Is een slotje er helemaal af? Bewaar het slotje goed en neem het tijdens de afspraak mee. Dan kan het opnieuw bevestigd worden.

Er is een elastiekje los.
Heb je last van het losse elastiekje? Haal hem dan zelf voorzichtig uit het slotje. Het is niet erg als je een keer een elastiekje verliest. Bij de volgende afspraak zetten we er weer een nieuwe in.
Gaat een kettingelastiekje los? Bel dan de eerstvolgende werkdag voor een afspraak.

Een boog of draad is gebroken.
Bel ons tijdens openingstijden wanneer je een gebroken boog hebt. We maken dan een afspraak om de boog te vervangen. Heb je last van de gebroken boog? Bedek het prikkende deel van de boog met een bolletje was. Of knip het prikkende stukje eraf met een nagelschaartje of nagelknippertje. Wees wel voorzichtig met de lip.

Er zit bij een vaste beugel een ringetje (bandje) om de kies los.
Laat de buitenbeugel uit en maak een afspraak voor reparatie. Geeft het ringetje last? Bedek het dan met een bolletje was. Zit het ringetje helemaal los? Verwijder het dan voorzichtig zelf. Bewaar het ringetje goed en neem het mee naar de afspraak.

Een beetverhoging is los.
Is er een verhoging losgeraakt? Dat is niet erg, de andere verhoging doet nog gewoon zijn werk. Zijn beide verhogingen los? Zorg dan dat de slotjes van de ondertanden niet afgebeten worden. Bel ons voor het maken van een afspraak om de beetverhogingen te vernieuwen.

 

Ortho-EHBO voor losse (uitneembare) beugel

Een plaat of losse beugel is helemaal kapot of doet erg pijn.
Laat de beugel uit en maak een afspraak met OrthoMere. Meestal kan de beugel gerepareerd worden. Neem naast de beugel ook het gipsmodel waarop de beugel is gemaakt mee naar de afspraak.

Een plaat of losse beugel is kapot, maar u kunt hem nog wel dragen.
Blijf de beugel dragen en maak een afspraak met OrthoMere. Neem de beugel (en het gipsmodel waarop de beugel is gemaakt) mee naar de afspraak.

Een plaat of losse beugel drukt op het tandvlees.
Soms drukt een plaat of losse beugel ergens in de mondholte en ontstaat er een pijnlijke drukplek. Er moet dan iets van de beugel worden afgeslepen. Blijf de beugel dragen zodat het drukplekje zichtbaar is voor ons. Neem contact op met OrthoMere voor een afspraak.

De verhemeltebeugel is los.
Probeer de verhemeltebeugel zelf vast te zetten aan het ringetje achterin de mond. Is het ringetje moeilijk bereikbaar? Vraag iemand om hulp. Lukt het niet om de beugel zelf vast te maken? Bel ons dan voor een afspraak.

 

Ortho-EHBO voor spalk

Het draadje achter mijn tanden zit los.
Doe voorzichtig met de losse spalk en draag tijdelijk de nachtbeugel dag en nacht om de stand van de tanden te behouden. Doe de nachtbeugel wel uit tijdens het eten en tijdens het drinken van hete dranken. Bel tijdens openingstijden naar de praktijk voor een afspraak. Gooi een los draadje niet weg!

Het draadje achter mijn tanden is gebroken.
Maak een afspraak voor het maken van een nieuwe spalk. Bewaar de kapotte spalk goed en neem deze tijdens de volgende afspraak mee. Loop er niet te lang mee rond want de tanden kunnen weer gaan verplaatsen. Draag dan ook tijdelijk weer de nachtbeugel dag en nacht om de stand van de tanden te behouden. Doe de nachtbeugel wel uit tijdens het eten en tijdens het drinken van hete dranken.

Pijnklachten buiten openingstijden
Heeft u buiten openingstijden last van ernstige klachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag? Bel dan de Mondzorg Poli via 036-3035290.

Geplande afspraken inzien?
Controleren wanneer uw afspraak gepland staat? Log in via MijnBeugelOnline om uw gegevens in te zien.

Sluitingsdagen:
Woensdag 12 juni: wegens stroomonderbreking Liander
Vrijdag 12 juli: teamdag
Zaterdag 27 juli t/m zondag 11 augustus: zomervakantie

Waar vind je ons?

Orthodontistenpraktijk OrthoMere vindt u in Gezondheidscentrum Homerus in het Homeruskwartier in Almere Poort. De praktijk ligt centraal, met verschillende basis- en middelbare scholen in de directe omgeving.

Orthodontistenpraktijk OrthoMere is goed bereikbaar met de fiets, met het openbaar vervoer en met de auto. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.
Dat maakt OrthoMere niet alleen uitstekend bereikbaar voor iedereen uit Almere, maar ook voor inwoners van Naarden en Muiderberg.

Wij bezorgen u de mooiste glimlach

Schrijf u in of maak een afspraak